Hint: Berlin er stadig skøn!

 

I know, I know, I know – Berlin er superhypet overalt på nettet og i daglig tale! Hvilket ikke nødvendigvis betyder, at byen er overvurderet, en jeg er overbevist om, at man ikke længere kan kalde det “en skjult perle” eller “en upcoming rejsedestination”. (måske sidstnævnte kunne være Riga? Den by har helt sikkert min stemme, og bare rolig: der kommer snart en guide dertil)…

Så mon ikke det er mere på sin plads, at lige råbe ud (i intetheden), at Hey, Berlin kan stadig noget!

Og vi danskere er vilde med at tage dertil. Delvist fordi billetter er så billige, og det er nemt at komme dertil, men måske også fordi, at byen kan så mange ting. Der er plads til de smarte måltider, instagrambilleder og latteart; og så er det plads til det upolerede som Döner, street art og snuskede undergrunds natklubber. Der er lidt for enhver og i høj grad for det unge publikum.

Denne gang var mit tredje besøg i Berlin.

For at være helt ærlig, har jeg, indtil nu, kun besøgt Berlin i vintertiden, og det er helt klart en fejl fra min side. For lige som så mange andre byer, er Berlin helt vidunderlig, når foråret springer ud, og byen for alvor kommer til live. Som ved Berlinermuren nær Bornholmer Straße – stedet hvor muren første gang blev åbnet i ’89 – hvor de har plantet en masse af de smukke japanske kirsebærtræer. Træerne var en gave fra Japan som et tegn på fred efter murens fald.

Noget af det bedste ved (de fleste storbyer, men i særdeleshed) Berlin er byens gemte skatte. Heriblandt baggårde. Hackescher Höfe er bestemt ingen undtagelse – det er navnet på otte sammensluttede baggårde. Det lille område emmer af idyl og god stemning. Tidligere var kæde-butikker udelukket fra området, men de har efterhånden sneget sig lidt ind alligevel. Men det betyder ikke, at de ikke har beholdt de hyggelige, små butikker, som Hackescher Höfe oprindelig var bygget op af(!).

Og nu var det jo en studietur, så da vi så muligheden for en såkaldt “gå-bajer” (ja, bloggeragtigt er det ikke, haha), greb vi den og satte os i mængden ved springvandet på Alexanderplatz.

HUSK at hæve penge

I Berlin har de ikke den tiltro til plastikkortet, som vi kender herhjemme. Derfor er det supervigtigt, at hæve penge på forhånd, for mange restauranter og butikker tager kun imod kontanter.

UDNYT deres økologiske og billigere hudpleje

Hver gang jeg er i Berlin, må jeg et stop forbi DM-butikkerne. Det er en udvidet form for Matas, men med et lille ekstra fokus på bio-produkter, og oftest er priserne lavere end herhjemme(!) Yes!

KØB en billet til offentlig transport

Berlin er en af de byer, hvor det hele er meget nemmere med et kort til offentlig transport. Hold dig ikke tilbage; Køb en billet, der gælder hele din rejselængde. Du vil takke dig selv for det.

OPLEV monumenter og historien

Jeg fornemmer ikke, at jeg behøver fortælle, at Berlin rummer en masse historie og monumenter deraf. Men hvis du skal på (guidet) rundtur, så tag den på en lejet cykel – det er langt det sjoveste!

SPIS döner og andet “lokalt”

Noget af det første, jeg lærte at sige på tysk (i forbindelse med en tur i løbet af folkeskolen) var: “ein Döner mit Käse, bitte”. De laver dem over det hele, så der er ingen undskyldning for ikke at gribe sådan en i forbifarten.

De små let-gemte restauranter er oftest langt de hyggeligste og bedste. Vi besøgte den thailandske Tuans Hütte, som lå lidt afsides, men få hundrede meter fra Alexanderplatz. Det var en hyggeligt lille sted, der – sideløbende med deres thailandske retter – lavede overraskende god sushi af friske råvarer – og så i åbent køkken, så man kunne følge med, når den lille thailandske kok med store runde briller skar den friske fisk.

DRIK en masse cocktails!

Det er cirka sådan mit motto lyder, når jeg er på ferie – og det bliver kun forstærket, når priserne på drinks er lavere end herhjemme.

Berlin byder på en masse spændende steder, når det gælder natteliv og drinks. Den første aften besøgte vi baren Orania, som ligger i forlængelse af hotellet og i samme lokaler som restauranten – alle af samme navn, og ved Oranienplatz. Baren var af den mere formelle slags og servere cocktails i massevis: traditionelle såvel som de mere eksperimenterende og sæsoninspirerede. Mens vi sad der, bød de på jazzede toner gennem flyglet midt i lokalet, mens det hele summede af god stemning.

cocktails

Men hvis du virkelig vil opleve byen som en berliner, så skal du altså lægge dine planer om, og tage i byen søndag, mandag og tirsdag. I Berlin er weekendbyturen altså kun for turister.

Har du et godt Berlin-tip, jeg har glemt? 

Berlin miniguide

One comment Tilføj dine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *