Begynderstrik og -hækling: Sådan kommer du godt i gang

Når jeg fortæller mine veninder (eller venner), at jeg strikker og hækler, bliver de næsten altid overraskede. Den næste reaktion, jeg bliver mødt med, er: “det ville jeg ønske, jeg kunne”. Mange har allerede lavet lidt begynderstrik: et halstørklæde eller hæklet en karklud men kunne godt tænke sig at komme i gang med større og sjovere projekter. For lad os indse det: sjovt er det heller ikke at kunne strikke halstørklæder så lange som guirlander af en folkeskoleklasse i december.

For mange år siden startede med at strikke, og for et par måneder siden besluttede jeg mig for at lære at hækle. Jeg kan virkelig mærke, hvor meget bedre jeg bliver for hvert projekt, jeg har gang i! Det er en stor glæde for mig at have mine kreative projekter, og derfor har jeg besluttet mig for at føre glæden videre til dig gennem disse gode tips og råd til begynderstrik:

Crochet
Hækling

Start med noget nemt, men sjovt

Den bedste følelse er – helt bestemt – at afslutte et projekt. Så start på noget, der hurtigt kan være færdigt. På den måde når du at opleve en form for succes, inden det begynder at kede dig for meget, og inden du får sat det hele på pause igen. Men der er intet sjov i at strikke små, ligegyldige og ensartede ting (som klude og halstørklæder) igen og igen.

Måske drømmer du om at strikke en trøje til dig selv – eller en hue, hvis du er mere i nybegynderstadiet.

Find en god opskrift – og hold dig til den

Strikkeopskrifter er ikke helt ligesom madopskrifter. Du bliver simpelthen nødt til at følge dem, for at sikre dig at alt går som det skal. Ikke noget med at sløse lidt her og der. Når du senere har prøvet kræfter med en masse forskellige strikkeopskrifter, kan du give dig selv frie tøjler. Skal du bruge en god begynderopskrift på en trøje, kan du med fordel finde en, der er strikket oppefra, rundt på rundpind, og ikke på for små pinde. Pindestørrelserne er angivet i mm. i diameter, så start med pinde nr. 5 til begynderstrik, eksempelvist.

Videoer og bedstemødre.

Tag imod al den hjælp du kan få. Hvis du har en god veninde, et familiemedlem eller en kollega, der er god til at strikke, kan det være en stor hjælp at kunne stille spørgsmålstegn til de mange mærkelige begreber og teknikker. Har du ingen i nærheden at spørge, kan du finde mange gode videoer, der forklarer teknikkerne – se bare her. Når først du har fundet en strikkeopskrift, kan det også være en god idé at finde en god garnbutik. Her kan de hjælpe dig med at købe det rette garn og de rette pinde.

Do it yourself

Materialer

Det er selvfølgelig meget individuelt, hvor vigtige materialerne er, men efter min mening, skal hjemmestrik være lidt lækkert. Jeg strikker aldrig selv med akrylgarn, men holder mig til renere materialer. Materialer, der holder længe, og som føles godt at have på. Jeg forsøger også at holde mig på den miljøvenlige side, så der ikke er for mange kemikalier forbundet med produktionen. Men jeg ved, det kan være svært at forholde sig til som ny eller forholdsvist uerfaren strikker/hækler.

Lyserød

Hyg dig

Grunden til, jeg begyndte at strikke, var, at jeg ikke kunne koncentrere mig om at sidde stille under en film eller bare at have en rolig søndag eftermiddag. I dag, hvor jeg er lidt mere erfaren, har jeg tit et diskret og let strikke- eller hækleprojekt med i skole, som jeg arbejder på, når jeg skal være fokuseret men uden at tage noter. Så slipper jeg for at blive distraheret af “det store internet”.

Hvis du har nogle spørgsmål til begynderstrik, vil jeg med glæde hjælpe og besvare dem. Skriv dem i kommentarfeltet herunder. God fornøjelse.

Strik
Strik med ballonærmer
One comment Tilføj dine
  1. Wow! Hvor er den trøje fin og hvor er det sted billederne taget et fint sted. Hvad er det for en trøje og hvad er det for et sted?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *