Opskrift på coldbrew: Koldbrygget kaffe

Coldbrew med mælkSommeren er godt nok lige på det sidste, men jeg vil alligevel lige dele denne nemme guide til koldbrygget kaffe. En lækker drink, som jeg elsker at have med på farten!

I dag er jeg en stor kaffeelsker, hvilket startede for nogle år tilbage i form af Københavns mange bud på iskaffe i forbindelse med en varm sommerferie i storbyen. Jeg har stadig en stor kærlighed for iskaffe, så da jeg hørte om cold brew – altså koldbrygget kaffe, var jeg forelsket med det samme.

Koldbrygget kaffe

Forskellen på den almindelige iskaffe og på koldbrygget kaffe er bryggemetoden, hvor iskaffe almindeligvis er baseret på varmbrygget kaffe, der er nedkølet, og koldbrygget, der brygges på koldt vand over længere tid.

Fordelen ved coldbrew er, at man ved at bruge koldt vand i modsætning til almindelig kaffebrygning sikrer sig flere smagsnuancer og samtidigt undgår mange fedtsyrer og bitterstoffer, der bliver tvunget ud af bønnerne ved brygning med kogt vand.

Der findes mange forskellige opskrifter på cold brew. Der varieres både i trækketiden, som kan strække sig fra 12 til 48 timer, og i intensiteten, der ligger mellem 50-225g per liter vand. Her vil jeg dele min egen favoritopskrift.

Du skal bruge:

70g hele kaffebønner (det mest optimale er at bruge lystristede bønner, da disse bevarer flere smagsstoffer fra selve bønnen, og herved sikrer man sig også ofte en bønne af højere kvalitet, da det for risteriet er sværere at gemme bønnens naturlige smag under ristningen)
1 liter koldt vand
En kaffemølle eller en blender (til at male bønnerne)
Et kaffefilter og en si eller en stempelkande
Et patentglas eller en lignende lufttæt beholder

Coffee Collective og blender

Sådan gør du:

Mal bønnerne groft som ved stempelkandekaffe og gør gerne dette lige inden brug, så du sikrer at bønnerne er friske. Jeg har brugt de kenyanske bønner “Kieni” fra Coffee Collective – de samme bønner, de selv bruger til cold brew – som primært har aromaer som mørke bær.

Fyld kaffen i patentglasset og påhæld det kolde vand. Rør herefter med en ske, så du sikrer dig, at der er kontakt mellem al kaffen og vandet. Sæt låg på og lad det derefter trække i 16 timer på køl.

Malet kaffeEfter trækketiden hældes kaffeblandingen igennem en si, for at få den groveste del af kaffen væk og derefter igennem et kaffefilter (ved papirfilter anbefales det at skylle filtret med koldt vand for at undgå, at dette afgiver smag til kaffen). Fortsæt eventuelt filtreringen til væsken er klar.

Til filtreringen kan man også sagtens bruge en stempelkande.

Hæld den færdige og filtrede kaffe på flaske og på køl, eller server den direkte med et par isterninger og evt. kold mælk og sirup.

Bemærk at koffeinindholdet er højere end ved en almindelig kop filterkaffe, så kaffen kan med fordel fortyndes med en smule vand eller som ovennævnte: mælk.Koldbrygget kaffe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *